PREȘEDINTE ONORIFIC: LUCIAN IULIAN SĂNMĂRTEAN

Lucian Iulian Sănmărtean s-a născut la Bistrița la 13 martie 1980 dintr-o familie deosebită, cu multă dragoste pentru sport și mai ales pentru fotbal. Cariera sa a fost marcată de nenumărate perioade de glorie și performanțe, dar și de un lung șir de provocări încheiate, din fericire, cu bine. Găsiți mai jos un scurt istoric al carierei fotbalistice a lui Lucian:

2018
Ultimul sezon din cariera si-l petrece la FC Voluntari. La finele acestuia, este numit managerul sportiv al loturilor de juniori ale nationalei.
2016
In 2016, revine in Romania pe un contract de un an la Pandurii Targu Jiu.
2015
In luna ianuarie, semneaza cu echipa araba Al-Ittihad, pe o perioada de un an si jumatate. In 31 de meciuri de campionat jucate la echipa, marcheaza 6 goluri inclusiv in ultimul meci.
2014
In luna februarie 2014 semneaza contractul cu Steau Bucuresti si cu evolutiile lui spectaculoase contribuie decisiv la castigarea titlului national.
2011
Pe langa trofeele primite de-a lungul anilor, pe 8 decembrie 2011 primeste primul trofeu personal, fiind ales mijlocasul anului la gala premiilor Fanatic si pe 19 decembrie Liga Profesionala de Fotbal si Federatia Romana de Fotbal il declara fotbalistul anului in Liga I.
2009
In urma unor accidentari repetate revine la FC Gloria, incepand cu ianuarie 2009, data la care isi reia antrenamentele. In aceasta perioada primeste si banderola de capitan al echipei fiind prezent si evoluand in jocul cu numarul 100 in liga I pentru Gloria Bistrita. Se transfera la FC Vaslui unde devine cel mai valoros jucator al clubului si este investit cu banderola de capitan al echipei. Urmeaza o perioda extrem de benefica pentru Lucian cu jocuri in „Europa League” si este convocat la echipa nationala a Romaniei.
2003
In iulie 2003, clubul elen de fotbal Panathinaikos Atena confirma transferul lui Lucian, club cu care castiga campionatul si cupa, iar fani il numesc: „Sănmărtean- Micul magician”. De la clubul elen ajunge sa evolueze la FC Utrecht in Olanda, unde Piet Buter – directorul tehnic, afirma despre Sănmărtean, la timpul respectiv: „Ne-am adus o mina de aur. Este un jucator de Champions League”.
2000
In anul 2000 castiga cu echipa de tineret a Gloriei, pentru prima data in istoria clubului, titlul de campioana a Romaniei (fiind coechipier cu Horatiu Partiu ,antrenorul grupei de copii nascuti in anul 2006, la A.C.S. TRANSILVANIA Bistrita) si se claseaza pe un onorant loc III in Liga I, in editia de campionat 2002-2003 (cea mai buna clasare a clubului in Liga I).
1999
Lucian Iulian Sănmărtean este promovat in prima echipa a Gloriei la 24 aprilie 1999, intr-un meci castigat cu 3-1 impotriva celor de la FC Onesti. Intr-un timp foarte scurt se impune ca unul dintre cei mai talentati tineri jucatori devenind titular in lotul de tineret al Romaniei.
1990
In anul 1990 este legitimat la FC Gloria Bistrita, echipa sub culorile careia participa la prima competitie oficiala „Memorialul Gheorge Ola” – minifotbal sala-copii, si cucereste locul II, in turneul final de la Deva, unde este declarat cel mai tehnic jucator al turneului. Junioratul il face la Gloria Bistrita si obtine mai multe trofee, activitate care previzioneaza o viitoare mare cariera sportiva.

Noua ediție de campionat 2014-2015 reprezintă vârful de formă atins de Lucian, evoluțiile lui fiind unanim apreciate de specialiștii în domeniu (Mircea Lucescu, Hagi, Iordănescu, etc.) cât și de una dintre cele mai mari agenții de știri din lume, Reuters, care a publicat recent un material în care mijlocașul Stelei este eroul principal: “România culege roadele unei veritabile întineriri a lui Lucian Sânmărtean, veteranul jucător revenind la echipa naționala după trei ani de pauză și dovedindu-se un om de bază în primul 11.

Materialul celor de la Reuters a fost preluat de presa din lumea întreagă, publicații importante din Europa sau Statele Unite ilustrând povestea magicianului naționalei României numit ”Micul Platini”.

La toate aparițiile sale în jocurile din campionatul național, Champions League, Europa League, jocurile echipei naționale, Lucian nu uita să menționeze că este bistritean și că școala bistrițeană de fotbal a avut un rol important în formarea sa.

Lucian Iulian Sânmărtean este deasemenea un familist model, alături de soția sa Maria (fostă Rus), la rândul său o fostă mare campionă, de fetița Natalia și de părinții sai.

Vineri, 19.12.2014, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud îi decernează Titlul de Cetățean de Onoare a județului Bistrița-Năsăud, iar în gala de decernare, primește din partea cotidianului „Gazeta Sporturilor” și distincția de fotbalistul anului 2014 în România, fiind aclamat la scenă deschisă de întreaga elită (doctori, ingineri, profesori universitari, generali, artiști etc.) a judetului .

La 20.12.2014 clubul nostru a avut onarea de a organiza prima ediție a Cupei Lucian Sânmărtean, dedicată tinerelor talente din toată țara, la finalul căreia Lucian afirma ”Este o deosebită onoare și plăcere pentru mine să văd că există niște oameni pricepuți la acest club”, ceea ce l-a și convins să devină PRESEDINTE DE ONOARE  ACS.TRANSILVANIA BISTRITA.